Historie vzniku Stelkoru
Historie vytvoření Stelkoru z klíčků špaldy.
Historie požívání naklíčených semen je velmi stará. Již před třemi tisíci lety byly obilné klíčky součástí pokrmů u desítek národů na Východě i na Západě.
Tradovalo se, že klíčky omlazují celé tělo. Tento přírodní produkt obsahuje téměř všechny základní stopové prvky potřebné pro lidské tělo. Již ve středověku používala špaldu proslulá léčitelka svatá Hildegarda.
Z vitamínů obsahuje špalda vitamíny B1, B2 a B3. Z minerálních látek pak mangan, draslík, vápník, železo, zinek, fosfor, síru a hořčík. Zajímavý je podíl nenasycených mastných kyselin, které si naše tělo nedokáže samo vytvořit.
Vědci z celého světa se shodli na tom, že účinná látka není v samotných klíčkách, ale v bakteriích, které jsou v nich přítomny. Dnes je spolehlivě doloženo, jak funguje symbióza mnoha bakterií a rostlin. Jedná se o známé příklady chmele a pivovarských kvasnic, špaldy a bakterií rodu Bacillus.
Často sledujeme domácí kočky nebo psy, kteří hledají trávu a pak ji požírají. Ve skutečnosti instinktivně hledají nejen trávu, ale řadu jim užitečných bakterií a identifikují je podle pachu.
Vědci zjistili, že Bacillus subtilis a Bacillus licheniformis jsou součástí ekosystému naší planety. Přítomnost bakterií v půdě dává možnost čistit vodu od škodlivých mikroorganismů a zabránit jejich vstupu do podzemních pramenů. Zjistili to ukrajinští vědci z Dněpropetrovského Mikrobiologického ústavu Ukrajiny. Při zkoumání fenoménu účinků Truskavecké pramenité vody bylo zjištěno, že tento jev způsobují bakterie a látky jimi vytvořené.
Historie preparátů vytvořených na základě bakterií Bacillus čítá několik desetiletí. Na počátku byly produkty založené na bakteriích Bacillus subtilis vytvořené během druhé světové války německými vědci pro armádu.
V Sovětském svazu byl vyvinut ve výzkumném ústavu ve městě Kolcovo v Novosibirsku preparát pro vojenské účely – pro případ biologické války. Vzhledem k tomu, že kmeny bakterie Bacillus subtilis jsou schopné produkovat kolem 200 druhů různých biologicky aktivních látek, a tak pomoc vojákům, i proto byl vybrán tento kmen bakterií.
Výsledkem této práce, která trvala asi 40 let, jsou ekologické výrobky bázi bakterií.
Po rozpadu Sovětského svazu se tyto dosud tajné preparáty začaly vyrábět pro širokou veřejnost.
První produkty na bázi bakterií poskytovaly velmi dobré výsledky ve veterinární praxi a tím započala druhá éra probiotik – po kefíru, jogurtu a podobných mléčných výrobcích.
Nejprve se jednalo o produkt Vetom 1.1, Vetom 2, Vetom 3, Vetom 4, mast Timofeeva, VetKor, Koredon. Produkt Vetom byl vyroben jako veterinární preparát - probiotikum.
Technologie výroby byla vylepšena, spektrum aplikace rozšířeno.
Kombinací aktivního principu klíčků a bakterií byli vědci schopni vyvinout unikátní výrobní technologii, jež značně zvyšuje jejich účinnost.
Společnost STELK LLC, založená doktorem chemických věd, profesorem V. G. Kostrovským, začala vyrábět suché výtažky z výhonků klíčků – Stelkor a Deprekan. Sacharóza, jež byla náplní v prvním produktu – Stelkoru, byla nahrazena glukózou a v Deprekanu laktózou, a proto je možné použít ji i pro pacienty s diabetem, aniž by došlo ke zvýšení hladiny cukru v krvi. Kromě toho existují dva typy kosmetických krémů – “Vensan” a “Vilista”.
Podle odborníků společnosti, dvacáté první století ukončí éru antibiotik a otevře éru probiotik – produktů založených na přátelských bakteriích.
Zkušenosti lidí s užíváním Stelkoru a Deprekanu si můžete přečíst v referencích.